Kaupunkitilojen voimakkaassa keinovalaistuksessa valo ja pimeys pelkistyvät usein kontrastiseksi vastapariksi, vaikka ne voisivat muodostaa myös pehmeän jatkumon, jonka matkalle mahtuu lukemattomia erilaisia valon sävyjä ja asteita. Liiallinen keinovalaistus on vahingollista ihmiselle ja luonnolle. Siksi meidän tulisi löytää pimeän ja hämärän skaala uudelleen.

Hyssy on valaistuskokeilujen kokonaisuus, jossa tutkitaan miellyttävän ja turvallisen hämärän kokemusta kaupunkiympäristössä.

Puistot ovat täynnä elämää valoisina kesäkuukausina, mutta mitä puistoissa tapahtuu, kun syksyn hämärä laskeutuu? – Entä mitä niissä voisi tapahtua? Hollihaan puiston parkour-alueelle toteutetaan valotaiteellinen interventio yhteistyössä alueen käyttäjien kanssa. Kokeellinen valoteos syttyy 17.11. ja esittelee valon eri sävyjen mahdollisuuksia 17.12. asti. Lumo-festivaalin aikaan lapsille järjestettävät Leikki hämärässä -työpajat tutustuttavat valoon, varjoon, hämärään ja pimeään. Työpajassa tutkitaan valon vuorovaikutusta ihmisten ja ympäristön kanssa sekä leikitellään ja tehdään luovia harjoituksia kannettavilla valonlähteillä. – Valolla ja väreillä herätämme hämärässä uinuvan leikkipuiston! Turvallinen ja kestävä pimeä on EAKR-hanke, jota rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun yliopisto ja Oulun kaupunki. Hankkeeseen liittyen on käynnissä myös karttakysely, johon osallistumalla oululaiset voivat kertoa kokemuksiaan Oulun kaupunkipimeästä.

Lasten Leikki hämärässä -työpajat: La 18.11. klo 16:30–17.15 ja Su 19.11. klo 16.30–17.15, Hollihaan leikkipuisto

Tekijät: Henrika Pihlajaniemi, Riikka Vuorenmaa ja Outi Parhankangas, Turvallinen ja kestävä pimeä -hanke, Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö

Yhteistyössä: Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan liitto

Teoksen info

17.-19.11. klo 16-22
Hollihaan puiston Parkour-alue (teos)
Hollihaan leikkipuisto (työpajat)
Vapaa pääsy