Vanhassa tarinassa koitettiin kuljettaa valoa säkeissä – mutta voisiko sitä säilöä pulloon? Light Bar on tutkimus, jossa tähän kysymykseen koitetaan löytää vastaus.

Timo Remes on valotaiteilijana inspiroitunut myös valokuvauksesta ja yksinkertaisten omien kameroiden rakentelusta. Hän on vuodesta 2016 lähtien kuvannut paljon mustavalkoisia neulanreikäkuvia, mutta jossain kohtaa hän alkoi kyllästyä värittömiin kuviin. Remes innostui kuvaamaan värejä kännykällä ja digikameralla: kesän vihreyttä, sinisiä taivaita ja vesiä, voikukkien ja pihlajanmarjojen värejä, talven hohtavia valoja, kaupunkien rakennettua maisemaa. Syntyi ajatus: voisiko värejä tallentaa pulloon? Kokeilla kuinka valot hehkuvat lasissa.

Valosekvenssien pohjalla on lapsuuden kiinnostus tietotekniikkaan, kotitietokoneisiin ja sen alakulttuureihin: Remes ihaili 80- ja 90-luvun niin kutsuttua demo-skeneä jossa kotimikroilla koodattiin erilaisia audio-visuaalisia esityksiä.

Ohjelmoiduissa kuvioissa on myös viittauksia entisaikojen tietokonepeleihin, sekä brittiläisen matemaatikko John Conwayn kehittämään Game of Life -algoritmiin, joka on eräänlainen yksinkertaistettu säännöstö elämän simuloimiseksi.

Light Barin valmistuminen on ollut yhteisöllinen prosessi: lukuisat ihmiset ovat osallistuneet ja vaikuttaneet teoksen ideointiin ja teknisten osaongelmien ratkaisuun, ja lahjoittaneet pulloja ja muita materiaaleja.

Alun perin idea lähti kehittymään Limingan taidekoulussa vuonna 2020 kirpputorilta löydetystä vanhasta pullolaatikosta, josta syntyi ensin pieni 24-pulloa käsittävä valoteos. Tämän työn pohjalta rakentui 100-pullon kokeilu, joka myöhemmin laajeni Light Bar -teoksen muotoon.

Valot, ohjelmointi, puutyöt: Timo Remes
Musiikki, äänet: Jussi Moilanen, Mikko Kuivala

Teoksen info

17.-19.11. klo 16-22
Kiikkusaaren leikkipuisto
Vapaa pääsy