“Ne Plus Ultra” on audiovisuaalinen installaatio, jossa LED-pikseleistä tehty kruunu valaisee ympäröivää tilaa. Teos on symboli loputtomasta menestyksen ja saavutuksien jahtaamisesta yhteiskunnassamme. Heijastus kulttuurinormeista, jotka ajavat meitä pyrkimään enempään, olemaan parempia ja kiipeämään menestyksen portaita.

Installaatio kutsuu katsojaa mietiskelemään yhteiskunnallisia paineita huipulle pyrkimisestä ja saavuttamattoman tavoittelusta hyvinvoinnin ja onnellisuuden kustannuksella. Teos muistuttaa meitä vallitsevasta kulttuurisesta myytistä, jossa meidän täytyy olla kuninkaita, hallita muita ja hankkia rikkauksia ja valtaa, vaikka hinta olisi kova.

Teoksen nimi, latinaksi “ei mitään tuonnempana” kertoo mahdollisimman suuren menestyksen ja vaurauden tavoittelun pakkomielteestä. Se vihjaa, että kun saavumme menestyksen huipulle ja olemme saaneet kaiken, mitä ikinä voisimme ikinä toivoa, onkin tosielämä siitä usein kaukana. Kruunumainen rakenne myös vahvistaa dominanssin, hierarkian ja vallan ideologiaa, joka on syvästi juurtunut yhteiskuntaamme.

Tekijät: Those Guys Lighting (Latvia)

Teoksen info

17.-19.11. klo 16-22
Pohjois-Pohjanmaan museon takapiha, Hupisaarten puisto 
Vapaa pääsy