Light-Spray Visual on luonut valomaalauksia yli 15 vuotta. Unkarilainen taitelijaryhmä heijastaa taidettaan Euroopan seinille käyttäen tuunattuja piirtoheittimiä ja mekaanisia rakenteita.
Vaikka Suomi on heille tuttu maa, Light-Spray Visual vierailee Oulussa ja osallistuu Lumo-festivaaliin ensimmäistä kertaa teoksellaan Natural Balance. Haastattelimme yhtä taitelijaryhmän jäsentä, Mark Csokea, ja kysyimme ryhmän historiasta, tyylistä ja tekniikasta.
Teidät tunnettaan nimellä Fényszóró Visual tai Light-Spray Visual englanniksi. Onko nimen takana jotain syvällisempää merkitystä?
– Nimi viittaa spraymaaliin, jota valon tavoin levitetään tai suihkutetaan. Saimme nimemme tärkeältä ystävältä, jota ilman ryhmämme ei olisi sitä mitä se on.
Voitteko kertoa historiastanne. Kauanko olette tehneet visuaalisia teoksia?
– Viisitoista vuotta sitten joukko ystäviä liittyi kulttuurijärjestöön, jossa tutustuimme klassisiin diaprojektoreihin, joilla heijastetaan valokuvia valkokankaille. Silloin aloimme tehdä kokeiluja diojen tekemisestä pienillä lasilevyillä ja läpikuultavalla maalilla.
Myöhemmin tekniikkamme kehittyi yhä monimutkaisemmaksi ja tajusimme, että voimme heijastaa valoa kankaan sijasta myös rakennuksien seinille. Vaikuttaa nyt yksinkertaiselta, mutta aikanaan se ei ollut niin itsestään selvää.
Silloin monet ihmiset Unkarissa ryhtyivät tähän ja analoginen heijastus kehittyi räjähdysmäisesti.
Monet tunnistavat piirtoheittimet koulujen luokkahuoneista.
– Tottakai! Meillä lienee kaikkein suurin kokoelma näitä koneita. On hankala sanoa kuinka monen koululuokan edestä meiltä löytyy tai löytyi piirtoheittimiä, koska olemme joutuneet hävittämään monta tilan vuoksi.
Miten tyylinne tai tekniikkanne on kehittynyt vuosian aikana?
– Aluksi maalasimme 5×5 senttimetrin kokoiselle lasille, mutta kun siirryimme diaheittimistä piirtoheittimiin, alkoivat jännittävät vuodet, sillä nyt kykenimme maalaamaan 30×30 senttimetrin kokoiselle lasille. Samaan aikaan pohdimme, että miksi emme kokoaisi rakenteita, joilla liikuttaa lasilevyjä.
Nykyään teemme taidettamme tableteilla, digitaalisella kynällä piirtämällä, eikä millään internetistä ladatulla tai editoidulla.
Taideteoksenne käyttää myös mekaanisia tehosteita. Miksi haluatte käyttää käytännön efektejä eikä esimerkiksi tietokone-efektejä?
– Alkuperäinen ideamme oli luoda jotain huvipuiston kaltaista, jossa suuren värikkäät valot liikkuvat joka puolella ihan sama mihin päin katsot. Halusimme myös antaa ihmisille jotakin valtavaa, joka irrottaa heidät arkielämästään.
Toisaalta olemme suuria steampunkin ystäviä, joka on tietysti fiktiivinen aikakausi, jolloin sähköä ei keksitty, vaan kaikki keskittyy höyrykoneiden, hammaspyörien ja näkyvän mekaniikan ynnä muun ympärille.
Samalla haluamme näyttää rakenteillamme, miten teknisen maailman koneisto perustuu yksinkertaisiin mekaniikkoihin. Näin esityksemme voi nähdä valo show’na ja laitteistona itsessään.
Vaikutatte kiertävän paljon ympäri Eurooppaa. Kuinka monessa maassa olette esitelleet taidettanne?
– Meillä oli kiireinen puoli vuotta: Unkari, Slovakia, Serbia, Puola, Portugali, Ruotsi ja Suomi. Kaiken kaikkiaan olemme esitelleet heijastuksia 16–17 maassa, mutta numero kasvaa koko ajan.
Tämä ei ole ensimmäinen vierailunne Suomessa. Mitä mieltä olette maastamme ja mitä odotuksia teillä on Oulusta?
– Meillä on sellainen kuva Oulusta, että se on siellä pohjoisessa, jossa voimme nähdä hirviä tai ainakin varoitusmerkkejä niistä. Vitsailen vain.
Meillä on ollut kaksi esitystä Jyväskylässä aiemmin ja olemme pitäneet maasta paljon, kauniita maisemia, saunat ja tietenkin ihmiset. Olemme tavanneet vain ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. Olemme huomanneet, että kaikkia ihmisiä arvostetaan tasa-arvoisesti riippumatta heidän ammateistaan, mikä on hyvin sympaattista.
Millaisen viestin haluatte välittää teoksellanne Natural Balance?
– Festivaalin teema on hyvinvointi ja haluamme viedä vierailijat kaupungista takaisin luontoon korostaen läheisen ja maailmanlaajuisen ympäristön huolenpidon merkitystä omassa ruumiillisessa ja henkisessä hyvinvoinnissamme. Käytämme mekaanisen maailman eri elementtejä, jotka sulavasti muuntautuvat levollisuudeksi.
Teksti: Jaakko Koivukangas | Käännös: Joel Loukkola